top of page
Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Διάσημοι Β΄

Έγινε ενημέρωση: 5 Νοε 2020

Στις 23 Ιουνίου 1996 σε ηλικία 77 ετών, φεύγει από τη ζωή ο Ανδρέας Παπανδρέου.


Ο Ανδρέας Παπανδρέου έπασχε από σοβαρού βαθμού στένωση της αορτικής βαλβίδας με ελάττωση της ελαστικότητας του μυοκαρδίου και καρδιακή ανεπάρκεια. Μήνες πριν από τη διάγνωση ο τότε Πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί και εξεταστεί στο Πανεπιστημιακό Κέντρο του Βισμπάντεν στην Γερμανία, όπου διαγνώστηκε με περιοριστική μυοκαρδιοπάθεια, μια διάγνωση που αν ίσχυε, δεν θα άφηνε περιθώρια για καμία ουσιαστική θεραπεία, με προσδόκιμο επιβίωσης λίγων μηνών. Η διάγνωση αυτή κρατήθηκε ιατρικά απόρρητη γεγονός το οποίο άφησε ανοιχτά διάφορα σενάρια συνωμοσιολογίας.


Ωστόσο, η παραμελημένη αντιμετώπιση της στένωσης της αορτής είχε οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια σχεδόν τελικού σταδίου, η οποία συγκάλυπτε την εικόνα της βαρύτητας της στένωσης της αορτής, ένα φαινόμενο που μόλις πρόσφατα έχει εξηγηθεί και περιγραφεί (στένωση αορτικής βαλβίδας Low Flow-Low Gradient) . Το γεγονός αυτό είχε οδηγήσει σε διαγνωστικό λάθος τους ιατρούς στην Γερμανία, οι οποίοι υποεκτίμησαν την στένωση της αορτής. Η περαιτέρω διερεύνηση με στεφανιογραφία, έδειξε την συνύπαρξη σιωπηρής στεφανιαίας νόσου, με πιθανό σιωπηρό έμφραγμα της δεξιάς κοιλίας, το οποίο ουδέποτε είχε αντιληφθεί ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.


Επακολούθησε άμεση μετάβαση στην Αγγλία, στην αρχή στο νοσοκομείο St. Thomas και εν συνεχεία στο Harefield όπου χειρουργήθηκε από το διάσημο Magdi Yacoub και την ομάδα του, με αντικατάσταση της βαλβίδας της αορτής με τεχνητή βαλβίδα και παράλληλα bypass.


Η προοδευτική αποκατάσταση της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου, υπήρξε μετεγχειρητικά εντυπωσιακή. Όμως το πρόβλημα της διάτασης και κάμψης της δεξιάς κοιλίας παρέμεινε μέχρι το τέλος


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page